roche.com

Ce este diabetul?


Diabetul afecteaza in prezent 246 de milioane de oameni din intreaga lume si se preconizeaza ca va afecta 380 de milioane pana in anul 2025.1 Desi diabetul afecteaza aproape 4% din populatia lumii,2 multi oameni nu cunosc decat foarte putine lucruri despre aceasta afectiune.Exista doua tipuri principale de diabet:
 

 • ​Diabetul de tip 1 - apare atunci cand sistemul imunitar distruge celulele beta din pancreas, cele care creeaza insulina. Ca urmare a acestui fapt, corpul produce foarte putina insulina sau deloc. Persoanele care au diabet de tip 1 trebuie sa isi administreze zilnic insulina. Diabetul de tip 1 este numit uneori diabet juvenil sau diabet insulino-dependent.

 

 • Diabetul de tip 2 - apare atunci cand pancreasul nu secreta suficienta insulina sau cand corpul nu poate folosi corespunzator insulina pe care o creeaza. In final, pancreasul poate ajunge sa nu mai secrete deloc insulina. Diabetul de tip 2 poate afecta persoane de orice varsta. Atat la femei, cat si la barbati, cu cat excesul de greutate este mai mare, cu atat exista un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. 3
   

1 Federatia Internationala a Diabetului.  Disponibil la: http://www.idf.org/home/index.cfm?node=264. Accesat in 16 octombrie 2008.
2 Biroul Evidentei Populatiei SUA. Ceasul Populatiei la Nivel Global.  Disponibil la: http://www.census.gov/ipc/www/popclockworld.html. Accesat in 16 octombrie 2008.
3 Federatia Internationala a Diabetului. Legatura intre Diabet si Obezitate. Disponibil la: http://www.idf.org/home/index.cfm?node=1207. Accesat in 13 noiembrie 2008.

 

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
 


 

Diabetul de tip 1

 

Diabetul de tip 1 este de obicei diagnosticat la copii sau tineri, desi poate aparea la orice varsta.Diabetul de tip 1 apare de multe ori brusc si poate avea urmatoarele simptome:

 • Sete anormala si gura uscata
 • Urinari frecvente
 • Oboseala excesiva / lipsa de energie
 • Pierdere brusca in greutate
 • Rani care se vindeca greu
 • Infectii repetate
 • Tulburari de vedere
 

Diabetul de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar al corpului distruge celulele beta din pancreas – celulele care creeaza insulina. Ca urmare a acestui fapt, corpul produce foarte putina insulina sau deloc.
 

O persoana cu diabet de tip 1 isi administreaza insulina prin una din urmatoarele modalitati:

 • Stilou injector cu insulina
 • Pompa de insulina
 • Injectii cu o seringa
 

Tratamentul recomandat de medic impreuna cu un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata si testarea frecventa a glicemiei sunt importante in tratamentul diabetului de tip 1.
 

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

 

Diabetul de tip 2

 

In diabetul de tip 2, pancreasul poate secreta insulina suficienta, dar corpul nu poate utiliza eficient insulina pe care o secreta. Acest fenomen este cunoscut ca rezistenta la insulina. In final, pancreasul poate ajunge sa nu mai secrete deloc insulina.

Diabetul de tip 2, in mod obisnuit, afecteaza persoane la o varsta mai inaintata, dar poate afecta persoane de orice varsta.


Alti factori de risc sau caracteristici pentru diabetul de tip 2 sunt:

 1. 1. Diabet in istoria familiei
 2. 2. Istorie de diabet gestational
 3. 3. Obezitate
 4. 4. Rasa/etnia precum persoanele de origine africana sau sud-asiatica

Deoarece diabetul de tip 2 se dezvolta lent si adesea este greu de identificat, multe persoane nu sunt diagnosticate pana cand nu apar diverse complicatii. O treime din persoanele cu diabet pot fi nediagnosticate.2
 

In functie de severitate, diabetul  de tip 2 poate fi gestionat numai prin dieta si activitate fizica, prin medicamente cu administrare orala sau prin injectii cu insulina, desi o combinatie intre aceste trei tratamente este ideala in cele mai multe dintre cazuri. Automonitorizarea glicemiei poate ajuta la evaluarea succesului tratamentului.
 

2 Asociatia Americana de Diabet. Standarde de ingrijire medicala pentru diabet—2008 [declararea situatiei]. Tratarea Diabetului. 2007; 31:S12-S54.
Disponibil la: http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/full/31/Supplement_1/S12 (accesat in 24 ianuarie 2008). 
 
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

Hiperglicemia

 
Hiperglicemia sau cresterea glicemiei are loc atunci cand nivelul de zahar din sange creste peste limita recomandata. Medicul tau va stabili impreuna cu tine care este intervalul optim al valorilor glicemiei tale.
 Cresterea glicemiei poate fi determinata de multe cauze, printre care:

 1. 1. Consumul de alimente in exces
 2. 2. Putina activitate fizica sau deloc
 3. 3. Nu se administreaza medicamentele
 4. 4. Stres, infectie sau boala
 5. 5. Insulina de proasta calitate sau deteriorat
 6. 6. Cresterea glicemiei poate cauza probleme serioase si poate reprezenta o cauza majora pentru complicatiile diabetului pe termen lung.
 7.  
 8. Simptomele care indica hiperglicemie sunt:
 9. 1. Oboseala sau extenuare
 10. 2. Sete excesiva
 11. 3. Urinari frecvente
 12. 4. Tulburari de vedere
 13. 5. Gura sau piele uscata
 14. 6. Taieturi sau rani care se vindeca greu
 15. 7. Scadere in greutate nejustificata
 16.  

Este important sa iti mentii  valorile glicemiei in limitele recomandate de medic. Verificarea frecventa a glicemiei te poate ajuta sa previi hiperglicemia.

 

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

Hipoglicemia

 

Hipoglicemia apare atunci cand valorile  glicemiei scad prea mult.

Corpul raspunde la hipoglicemie prin simptome care pot fi diferite la fiecare persoana.Cateva din simptomele hipoglicemiei sunt:

 • 1. Slabiciune
 • 2. Ameteala
 • 3. Iritabilitate sau confuzie.
 •  

Nivelul scazut al glicemiei poate sa apara daca masa sau gustarea este luata tarziu sau este omisa, dupa activitate fizica intensa sau daca se administreaza prea multa insulina. La o persoana fara diabet pancreasul va inceta sa secrete insulina daca nivelul glicemiei scade sub normal. La o persoana cu diabet, insulina administrata continua sa aiba efect chiar si atunci cand nivelul glicemiei este scazut.
 

Nivelul scazut al glicemiei poate fi determinat de urmatoarele cauze:

 • 1. Nerespectarea orelor de masa
 • 2. Activitate fizica in exces sau activitate fizica pe o perioada lunga de timp fara a manca
 • 3. Prea multe medicamente sau modificarea orelor la care se administreaza medicamentele
 • 4. Stres
 • 5. Efecte secundare ale altor medicamente
 • 6. Consum de alcool, in special pe stomacul gol
 •  

Testarea regulata te poate ajuta sa previi hipoglicemia. Este important sa iti verifici des valorile glicemiei. Daca nu se trateaza, hipoglicemia poate avea consecinte grave, precum convulsii sau lesin.

O persoana care are convulsii sau a lesinat are nevoie de ajutor din partea celorlalti.Cineva trebuie sa sune la 112. Primul ajutor este foarte important in caz de convulsii sau lesin.
 

Este important sa porti un card sau o bratara pe care sa fie mentionat ca ai diabet. Acest lucru ii va ajuta pe ceilalti pentru a stii cum sa actioneze in cazul in care ai un comportament neobisnuit sau esti inconstient si esti departe de familie sau prieteni.

 

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

Diabet Gestational

 

Diabetul gestational apare atunci cand hormonii de sarcina si cresterea in greutate blocheaza capacitatea organismului unei femei de a folosi corespunzator insulina. Acest tip de diabet dispare de obicei dupa ce se naste copilul, dar, dupa nastere, medicul va continua sa monitorizeze valorile glicemiei mamei si ale copilului.

Diabetul gestational poate duce la hiperglicemie pentru mama si greutate mare la nastere pentru copil. De asemenea, exista un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 in viitor atat pentru mama, cat si pentru copil. Poate exista si un risc mai mare pentru nou nascut de a dezvolta obezitate in copilarie.1
 

Poti reduce aceste riscuri prin metinerea unei greutati recomandate de medicul tau, prin activitate fizica regulata si printr-o alimentatie sanatoasa.2 Alaptatul poate diminua riscul copilului de a dezvolta diabet de tip 2. Viziteaza medicul pentru a concepe un plan de management potrivit pentru tine si copilul tau.

 

1 Diabetes UK, Diabetul gestational. Disponibil la: http://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Introduction-to-diabetes/What_is_diabetes/Gestational_diabetes/ Accesat in 24 martie 2009.
2 Diabetes UK, Sarcina. Disponibil la: http://www.diabetes.org.uk/MyLife-YoungAdults/Relationships/Pregnancy/ Accesat in 24 martie 2009.
 
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.