roche.com

Condusul autovehiculelor

Accu-Chek la volan

Aveti grija de ceilalti soferi si de diabetul dumneavoastra

Tot felul de categorii diferite de oameni conduc masina dintr-o varietate de motive. Poate ca va duceti cu familia la cumparaturi în weekend sau mergeti la serviciu si înapoi. Poate conduceti din placere sau condusul poate fi esential pentru locul dumneavoastra de munca. Toti soferii se pot bucura de privilegiul de a putea urca într-un vehicul si a conduce masina dintr-un loc în altul.
 
În timp ce conduceti, este posibil sa aveti o calatorie placuta sau mai putin placuta, iar aceste tipuri diferite de calatorii aduc cu sine emotii diferite.
Daca ati avut o calatorie placuta, va puteti simti relaxat si calm. Daca însa ati avut o calatorie neplacuta, nivelul dumneavoastra de stres poate sa fluctueze, iar acest lucru poate avea un impact asupra nivelului glicemiei voastre. În mod normal, aceste calatorii neplacute sunt rezultatul unor lucruri care, din pacate, nu se afla sub controlul dumneavoastra.

În timp ce conduceti un vehicul, este important sa ramaneti permanent în control, iar acelasi lucru se poate spune si despre gestionarea diabetului. Faptul ca aveti diabet înseamna ca trebuie sa va controlati starea si sa fiti constienti de modul în care va poate influenta pe dumneavoastra si pe ceilalti soferi si participanti la  trafic.
Pentru asistenta, sfaturi si informatii care sa va ajute sa va gestionati starea de sanatate în timp ce conduceti, echipa Accu-Chek va pune la dispozitie urmatoarele informatii.

Pentru a vedea rezultatele Sondajului pentru soferi Accu-Chek realizat în primavara 2011 apasati aici 
Pentru a vedea regulile de circulatie apasati aici 

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
 


 

Practicati condusul in siguranta

   

Inainte de a incepe sa conduceti, trebuie sa va verificati nivelul glicemiei si sa luati masuri pentru a preveni hipoglicemia. Sa aveti intotdeauna la dumneavoastra un glucometru, iar la calatoriile mai lungi, va sfatuim sa efectuati testul o data la doua ore. Nu uitati sa aveti la indemana niste dulciuri sau o gustare cu carbohidrati cu efect rapid. Imediat ce observati semnele hipoglicemiei, trebuie sa gasiti un loc sigur in care sa opriti.
Majoritatea accidentelor au loc pentru ca oamenii ignora semnele de avertizare. Pentru a fi siguri ca ati oprit masina, scoateti cheia din contact. De asemenea, este recomandat sa va mutati de pe scaunul soferului de indata ce puteti face acest lucru. Dupa acest episod trebuie sa asteptati cel putin 45 de minute inainte de a va continua calatoria.

Cativa pasi simpli pot preveni hipoglicemia la volan.

 1. Nu uitati sa va glicemia cu cel mult 2 ore inainte de inceperea primei calatorii si sa intrerupeti o calatorie mai lunga pentru a efectua testul o data la 2 ore pe durata cat conduceti (sau o data la 2 ore daca efectuati mai multe drumuri mai scurte).2,3 
 2. Nu conduceti cand sunteti obositi sau cand va este foame. Luati imediat masuri pentru remedierea unei stari de hipoglicemie si lasati timp suficient pentru a va recupera inainte de a va continua calatoria.
 3. Daca sunteti constienti de riscuri si luati cateva masuri simple, puteti fi in siguranta in trafic, atat dumneavoastra, cat si ceilalti.

Pentru mai multe informatii. va rugam sa consultati legislatia rutiera. apasati aici

 
1 Bodansky DMS. Practical Diabetes Int. (Aspecte practice legate de diabet) 26(8): 318–321. Octombrie 2009.
htp://www.practicaldiabetes.com/SpringboardWebApp/userfiles/espdi/file/OA%20Bod.pdf
2 Pot fi necesare teste mai frecvente daca exista un risc mai mare de hipoglicemie, indiferent de motiv, de exemplu dupa o activitate fizica sau in cazul modificarii programului meselor.
3 Ghiduri in vigoare din mai 2013. Va rugam sa verificati periodic pagina de internet DVLA pentru a vedea ultimele reglementari.


Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

Cine este in pericol

Persoanele care folosesc insulina sunt supuse riscului de a face hipoglicemie. Chiar si unele medicamente pot provoca hipoglicemie. Pacientii cu o frecventa crescuta a evenimentelor de hipoglicemie sunt in mod special in pericol.
Capacitatea dumneavoastra de a conduce in siguranta poate fi afectata daca aveti un nivel al glicemiei de 70 mg/dL sau mai mic. Ar trebui sa discutati acest lucru medicul vostru diabetolog.

Lipsa de constientizare privind hipoglicemia reprezinta situatia in care persoanelor cu diabet le este greu sa recunoasca faptul ca au o stare de hipoglicemie. Acest lucru este mai des intalnit printre persoanele diagnosticate cu diabet de o lunga perioada de timp si care trec des prin stari de hipoglicemie.

Aproape un sfert din pacientii cu diabet de tip 1 sufera intr-o anumita masura de lipsa de constientizare privind hipoglicemia.2 Totusi, nu doar pacientii care nu se controleaza corespunzator sunt in pericol. Miscarea fizica si unele afectiuni va pot modifica necesarul de insulina, ceea ce face sa fiti predispusi la un episod hipoglicemic. Testarea glicemiei este singura metoda prin care puteti fi siguri ca nivelul glucozei din sange nu este prea scazut.
 

2 Ministerul Transporturilor: Road Safety Research Report No. 80 (Raport de cercetare privind siguranta rutiera nr. 80). Februarie 2008. 
htp://webarchive.nationalarchives.gov.uk/+/htp://www.dft.gov.uk/pgr/roadsa

 
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

Fiti pregatiti de drum!

Faptul ca aveti diabet nu inseamna ca trebuie sa renuntati la sofat. Dar inseamna ca trebuie sa aveti grija de cateva lucruri inainte de a va urca la volan:

 • Sa aveti gustari in masina.
 •  Faceti un test cu cel mult 2 ore inainte de inceperea primei calatorii si intrerupeti o calatorie mai lunga pentru a efectua testul o data la 2 ore pe durata drumului. 1,2
 • Faceti pauze periodice.
 • Tineti un glucometru in masina.
 • Luati cu dumneavoastra benzi de testare si dispozitive de intepare in plus, pentru situatii de urgenta.


Ce sa faceti daca simtiti ca sunteti hipoglicemic(a) in timp ce conduceti?

 • Opriti imediat ce puteti si asigurati masina.
 • Scoateti cheile din contact si mutati-va pe locul din dreapta sau din spate pana cand simptomele au trecut de tot.
 • Luati o gustare sau o bautura dulce.
 • Mancati niste alimente cu carbohidrati, de exemplu biscuiti.
 • Nu porniti pana cand nu au disparut simptomele.
 • Testati-va glucoza din sange pentru a va asigura ca va puteti continua calatoria in siguranta.
 • Apelati la medicul specialist pentru a va asigura ca sanatatea voastra este in siguranta


 Simptomele obisnuite in timp ce conduceti ar putea include:

 • Trebuie sa va concentrati mai mult cand mergeti in coloana
 • Vi se pare mai greu sa va focalizati privirea
 • Schimbari ale temperaturii corpului - simtiti un val de caldura sau va simtiti brusc rece
 • Incepeti sa va simtiti obosit(a) si/sau sa cascati
 • Simtiti o senzatie de mancarime, in special in degete, buze sau limba
 • Tremurat si miscari necontrolate
 • O crestere a ritmului cardiac
 • Senzatie de foame
 • Dificultate in luarea deciziilor
 • Emotii mai puternice decat de obicei, cum ar fi suparare, frustrare, ingrijorare, confuzie

Daca urmati acesti pasi simpli, ar trebui sa fiti pregatiti pentru orice problema posibila in timp ce conduceti.
 

1 Pot fi necesare teste mai frecvente daca exista un risc mai mare de hipoglicemie, indiferent de motiv, de exemplu dupa o activitate fizica sau in cazul modificarii programului meselor.
2 Ghiduri adoptate in mai 2013. Va rugam sa verificati periodic pagina de internet DVLA pentru a vedea ultimele reglementari.


Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

Condusul si medicul dumneavoastra diabetolog

Este un lucru obisnuit ca medicul dumneavoastra diabetolog sa va analizeze starea de sanatate pe baza conditiilor dumneavoastra individuale si a modului de control al glicemiei. Aceasta analiza ofera informatii utile in procesul de evaluare a capacitatii dumneavoastra de a conduce.
 
Vorbiti clar si deschis cu medicul atunci cand discutati despre experientele dumneavoastra legate de diabet, astfel incat acesta sa poata oferi sfaturi si un tratament pentru controlul diabetului. Cu cat acest control este mai bun, cu atat veti fi mai in siguranta in trafic.
 
 
Aspecte suplimentare de care trebuie sa tineti cont:

 1. Vederea - Evident ca o vedere buna este esentiala pentru condusul in siguranta. Trebuie sa puteti estima distantele si de asemenea sa aveti un camp vizual de 120° . Discutati cu medicul dumneavoastra diabetolog sau cu un medic  oftalmolog pentru mai multe informatii.
 2. Sarcina - Daca diabetul apare in timpul sarcinii si trebuie sa incepeti tratamentul cu insulina, discutati cu medicul dumneavoastra diabetolog despre cum sa conduceti in siguranta.
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.