roche.com

Terapia cu pompa de insulina

O pompa de insulina sau micropompa reprezinta tratamentul alternativ pentru persoanele cu diabet, tratate cu terapie intensiva cu insulina, folosind siringa sau pixul si care isi masoara regulat glicemia. O pompa de insulina inlocuieste injectiile. Se poarta extern, pe corp, ex. pe o curea. 

Aproximativ 550,000 oameni la nivel global folosesc tratamentul cu pompa de insulina. In paginile urmatoare gasesti informatii despre avantajele acestei forme de terapie, despre modul in care functioneaza pompele Accu-Chek si functia SOLO MicroPump dar si o varietate de detalii medicale.

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
 


 

Cum functioneaza o pompa de insulina?

 

Pancreas versus pompa


Pancreasul unei persoane fara diabet elibereaza in mod regulat cantitati mici de insulina in organism, pentru a regla nivelul de glucoza in saange. Cantitatea de insulina eliberata variaza in functie de ceasul biologic interior al fiecarei persoane, precum si in functie de factori cum ar fi activitatea fizica, metabolismul, stresul si starea de imbolnavire. Caand o persoana manaanca, pancreasul elibereaza o cantitate suplimentara de insulina pentru regla nivelul glucozei in saange. Terapia cu pompa de insulina este un tratament care imita indeaproape actiunea pancreasului, asiguraand o alimentare constanta cu insulina a organismului, si cu doze suplimentare, atunci caand este necesar.


 

Terapia cu pompa comparata cu terapia cu injectii


Spre deosebire de terapia cu pompa de insulina, terapia conventionala cu injectii de insulina nu imita actiunea pancreasului.  O injectie generala cu insulina cu efect pe termen lung poate sa nu corespunda nevoilor variabile ale organismului pe parcursul zilei - si cei care folosesc aceasta metoda pot fi nevoiti sa isi planifice mesele si alte aspecte ale vietii in functie de programul injectiilor. Terapia intensiva cu injectii, care presupune injectii zilnice multiple cu insulina cu actiune de durata si cu actiune medie, reprezinta o imbunatatire fata de terapia conventionala cu injectii, dar nu asigura cantitatea precisa si constanta de insulina pe care o asigura o pompa de insulina. Aceasta din urma se apropie cel mai mult de modul de secretie a insulinei la o persoana fara diabet. 

Pana la 480 de doze precise de insulina in fiecare zi


Patru doze zilnice de insulina primite in timpul terapiei cu injectii pur si simplu nu corespund necesitatilor si nu pot sa atinga gradul de precizie al unui sistem de paana la 480 de doze pe zi.
O pompa cu insulina Accu-Chek®  poate asigura o doza la fiecare trei minute, cu actiune rapida, ataat ziua, caat si noaptea.
Rata dumneavoastra bazala de eliberare poate fi ajustata in functie de nevoile metabolismului si va poate permite sa dormiti, sa faceti miscare si sa maancati cu mai multa flexibilitate si liniste.
Pompa dumneavoastra poate fi programata in asa fel incaat sa elibereze doze de insulina tip bolus inainte de mese sau de gustari, pentru a compensa aportul de calorii.
Puteti stabili cantitatea precisa si momentul de eliberare a fiecarui bolus.
 
Cu ratele bazale pe 24 de ore, pompele de insulina ACCU-CHEK Spirit si Spirit Combo pot raspunde indeaproape necesarului fiziologic de insulina al unei persoane.


Exemplu de profil al ratelor bazale si al necesarului fiziologic de insulina
Furnizarea de insulina (unitati/ora)
Necesarul fiziologic de insulina

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

Avantajele terapiei cu pompa de insulina


Ce-ati zice de mai multa libertate...
Cu oricare dintre pompele de insulina Accu-Chek Spirit sau Accu-Chek Spirit Combo, puteti manca ce si cand doriti, fara prea multe „jonglerii” cu alimentele si insulina.
 

O stare de sanatate mai buna...
 Dozele precise de insulina pe care le puteti obtine cu ajutorul unei pompe pot reduce fluctuatia valorilor glicemiei, pot asigura valori HbA1c mai bune si, de asemenea, pot reduce riscurile de aparitie a unor probleme medicale majore cum ar fi atacul cerebral, bolile renale, atacul de cord si afectiuni oftalmologice.1,2 Chiar si o îmbunatatire de 1% a valorii HbA1c pe care o înregistrati, reduce semnificativ riscul de aparitie a unor complicatii ale diabetului.3
 

... si o viata mai apropiata de cea fara diabet.
Persoanele cu diabet dependente de injectii cu insulina sunt ca cercetasii. Trebuie sa fie tot timpul pregatiti. Si, chiar daca purtati o pompa de insulina Accu-Chek Spirit sau Accu-Chek Spirit Combo nu înseamna ca trebuie sa va aruncati trusa de urgenta; terapia cu pompa va poate ajuta sa fiti mereu pregatiti, fara inconvenientul injectiilor. În loc sa fie nevoie sa va întrerupeti din activitate ca sa faceti injectii, pompele de insulina Accu-Chek va ajuta sa automatizati terapia cu insulina si sa fiti activi toata ziua.

 
Alte avantaje ale terapiei cu pompa de insulina4

 • Va poate ajuta sa reduceti fluctuatiile neregulate ale glicemiei.
 • Va poate ajuta sa reduceti cantitatea totala de insulina utilizata pe zi.
 • Va poate ajuta sa va îmbunatatiti controlul glicemiei asigurand o corelatie mai stransa între rata bazala si necesarul de insulina bazala.
 • Permite rate de dozare precise bazale si de bolus, care sunt dificil de obtinut cu seringa de insulina.
 • Va permite sa controlati mai bine fenomenul Dawn prin programarea unei rate bazale mai mari în perioada din zorii zilei.
 • Va permite sa va reduceti temporar rata bazala înainte, în timpul si dupa exercitiile fizice pentru a ajuta la reducerea riscului de hipoglicemie.
 •  Poate ajuta la reducerea incidentei hipoglicemiei severe Poate ajuta la managementul gastroparezei prin divizarea sau prelungirea transmiterii bolusului în timp (cu ajutorul functiilor Long/Extended sau Duo/MultiWave pentru bolus) pentru a  raspunde mai bine fenomenului de absorbtie scazuta a nutrientilor.
 • Ajuta la minimizarea neplacerii, frecventei si durerii asociate cu injectiile zilnice multiple.
 • Sporeste flexibilitatea stilului de viata, va permite sa mancati atunci cand doriti, în loc de a va ajusta orele de masa în functie de momentele de varf ale insulino-terapiei prin injectii.
 • Ofera flexibilitate pentru variatii ale programului de mers la scoala, la lucru, la sport, în calatorii si la alte activitati de petrecere a timpului liber.
 • Poate usura pierderea în greutate - reducerea actiunilor de „vanare de insulina”, printr-o alimentatie suplimentara sau prin consumarea de alimente înainte de exercitiile fizice, pentru a acoperi insulina bazala si a preveni hipoglicemia.
 • Permite dozarea precisa, cu cresteri treptate, pentru a îmbunatati controlul persoanelor cu o sensibilitate foarte mare la insulina sau care sufera modificari hormonale care afecteaza continutul de zahar în sange.
   
1 Diabetes Control and Complications Trial Research Group (Grupul de Cercetare si Testare pentru Controlul Diabetului si al Complicatiilor). The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulin-dependent diabetes mellitus (Efectul tratamentului intensiv al diabetului asupra dezvoltarii si evolutiei complicatiilor pe termen lung în diabetul zaharat insulino-dependent). New Engl J Med. 1993;329:977-986.
2 Diabetes Control and Complications Trial/Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications Study Research Group (Grupul de Cercetare si Testare pentru Controlul Diabetului si al Complicatiilor/ Pentru Epidemiologia Interventiilor în cazuri de Diabet si Studiul Complicatiilor). Intensive diabetes treatment and cardiovascular disease in patients with type 1 diabetes (Tratamentul intensiv al diabetului si al bolilor cardiovasculare la pacientii cu diabet de tip 1). New Engl J Med. 2005;353:2634-2653.
3 Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention (Departamentul pentru Sanatate si Servicii pentru Populatie, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Îmbolnavirilor). National Diabetes Fact Sheet (Fisa Informativa la nivel national privind diabetul), 2003. Disponibila la http://www.cdc.gov/Diabetes/pubs/pdf/ndfs_2005.pdf. Accesata în data de 22 ianuarie 2008.
4 “Putting your Patients on the Pump,” („Aplicarea sistemului de pompe la pacienti), Karen Bolderman, RD, LD, CDE, 2002


Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

Castigurile terapiei cu pompe pentru insulina

 

Odata ce începeti terapia cu pompa de insulina, veti fi uluiti de cresterea nivelului de energie si de reducerea oscilatiilor de dispozitie.
Avand în vedere ca organismul dumneavoastra primeste doze precise, frecvente de insulina, chiar si noaptea, puteti reduce semnificativ pericolul de aparitie a hipoglicemiei nocturne - o problema comuna în cazul terapiei conventionale cu injectii.
De asemenea, puteti preveni aparitia hipoglicemiei asociate cu exercitiile fizice prin programarea pompei sa reduca temporar aportul de insulina în timpul activitatii fizice.

Cu oricare dintre pompele de insulina Accu-Chek Spirit sau Accu-Chek Spirit Combo, puteti sa va culcati tarziu sau sa iesiti la o cina cu prietenii, în mod spontan. O singura pompa va asigura controlul.
Veti putea face mai multe alegeri spontane în viata dumneavoastra atunci cand veti avea o pompa de insulina.
 

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.