roche.com

Monitorizare

Controlul glicemiei tale este o parte foarte importanta in gestionarea diabetului. Testarea regulata a glicemiei te ajuta sa evaluezi eficienta regimului alimentar, a activitatii fizice si a tratamentului medicamentos.

Pentru a-ti automonitoriza glicemia ai nevoie de un glucometru, un test si un dispozitiv de intepare prevazut cu lanteta.

 


Apoi urmeaza acesti pasi:
 

 1. 1. Spala-te pe maini cu apa si sapun si usuca-le bine inainte de a incepe testarea. Folosirea apei calde poate ajuta la circulatia sangelui.
 2. 2. Inteapa degetul folosind dispozitivul de intepare si lanteta pentru a obtine o picatura de sange.
 3. 3. Aplica picatura pe test conform instructiunilor.
 4. 4. Asteapta cateva secunde pentru a vedea rezultatele.
 5. 5. Arunca in conditii corespunzatoare lanteta si testul.
   

Daca urmeaza sa pleci de acasa si crezi ca nu vei avea posibilitatea sa te speli pe maini, impacheteaza un prosop umed intr-o punga de plastic pentru a-ti sterge degetul inainte de a-ti testa glicemia. Este bine sa nu folosesti servetele umede pentru ca acestea iti pot influenta rezultatul testarii.

Urmeaza instructiunile care se afla impreuna cu dispozitivul de intepare, pentru a obtine o picatura de sange – se recomanda masarea usoara a degetului de cateva ori pentru a ajuta la formarea picaturii de sange.

Testarea din varful degetului este cea mai comuna, dar este posibila testarea cu probe obtinute din alte parti ale corpului – AST (Alternate Site Testing).

Exista si alte metode de testare si monitorizare a glicemiei pe termen lung. Testul HbA1c (cunoscut si ca hemoglobina glicata sau hemoglobina glicozilata) iti ofera o imagine a mediei glicemiilor tale din ultimele 2 -3 luni.
 

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.
 


 

Testarea cu Probe Obtinute din Alte Parti ale Corpului (Alternate Site Testing – AST)

   

Anumite glucometre iti permit sa-ti testezi glicemia folosind probe de sange obtinute din alte parti ale corpului – zone alternative – precum:

 1. palma 
 2. antebrat 
 3. brat 
 4. coapsa
 5. gamba.


Testarea cu probe obtinute din alte parti ale corpului nu este intotdeauna indicata. Sangele din varful degetului iti arata rapid modificarile glicemiei, dar sangele din zone alternative este posibil sa nu arate aceste modificari si este posibil sa nu obtii cel mai corect rezultat. 1 Consulta-ti intotdeauna medicul inainte de a folosi alte zone decat varful degetului pentru testarea glicemiei.
 

Testarea cu probe obtinute din alte parti ale corpului sau testarea din zone alternative (Alternate Site Testing – AST) poate fi recomandata atunci cand nivelul glicemiei este stabil, cum ar fi imediat inainte de a lua masa sau inainte de culcare. AST nu se recomanda atunci cand nivelul glicemiei se modifica rapid, cum ar fi imediat dupa masa sau dupa activitate fizica.

Nu ignora niciodata simptomele de hipoglicemie sau de hiperglicemie. Daca rezultatul glicemiei nu se potriveste cu felul in care te simti, testeaza-ti glicemia din varful degetului pentru a confirma rezultatul.
 

 

1 Asociatia Americana de Diabet. Standarde de ingrijire medicala pentru diabet—2008 [declararea situatiei]. Tratarea Diabetului. 2007;31:S12–S54.
Disponibil la: http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/full/31/Supplement_1/S12 (accesat in 24 ianuarie 2008).
 
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

5 sfaturi pentru recoltarea mai usoara a probelor de sange

 

Inteparea degetelor reprezinta o parte vitala a managementului zilnic al diabetului.  
Intr-un studiu recent, pana la 35% dintre participanti au afirmat ca durerea este principalul motiv pentru care persoanele cu diabet evita sa faca analizele periodice pentru  glicemie.1,2 

Un factor care contribuie la intensificarea senzatiei de durere este manevrarea gresita a dispozitivului de intepare.  
Inteparea corecta cu dispozitivele de intepare Accu-Chek mentine disconfortul la un nivel minim.
Va puteti face testele mai confortabil cu acesti cinci pasi simpli:

 Asigurati-va ca mainile sunt curate si uscate.

 Faceti intepatura pe partea laterala a varfului degetului si nu pe pernita degetului.

 Tineti pielea intinsa apasand puternic dispozitivul de intepare pe piele.

 Selectati o adancime de penetrare cat se poate de mica dar suficienta pentru a genera o picatura de sange.

 Schimbati degetele zilnic si luati masurile necesare pentru a asigura circulatia corespunzatoare a sangelui.


 

2 Crossbow Research, 2004.  Report on research on atitudes amongst "non-testers" for Roche Diabetes UK (Raport privind cercetarea atitudinilor in randul persoanelor care nu efectueaza testele periodice, elaborat pentru Roche Diabetes UK).  Datele se afla iinregistrate la Roche Diagnostics.
2 2  Burge, M.S. et al., Diabetes Care (Tratarea diabetului) 2001, (24); 1502-1503
 

Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.

   

HbA1C

 

Testul HbA1c (cunoscut si ca hemoglobina glicata sau hemoglobina glicozilata) masoara media valorilor glicemiilor tale pe o anumita perioada de timp prin recoltarea unei probe dintr-o componenta specifica  a celulelor rosii ale sangelui – moleculele de hemoglobina A1c.
 

Anumite forme de glucoza din sange se depun natural pe aceste molecule A1c pe masura ce moleculele se deplaseaza prin fluxul sanguin. Cand se intampla acest lucru, molecula se considera ca fiind „glicata”. Cu cat HbA1c este mai mare, cu atat mai multa glucoza este atasata de celulele rosii din sangelui tau1

Testul HbA1c nu este un inlocuitor pentru automonitorizarea frecventa. El arata nivelul mediu al glicemiei din corp in ultimele 3-4 luni.
 

Maximele si minimele frecvente ale glicemiei pot determina un rezultat HbA1c in limite normale. Numai automonitorizarea iti poate arata cum alimentatia, activitatea fizica, medicamentele si stresul iti afecteaza glicemia pe perioade scurte de timp. Aceasta ofera mai multe informatii pentru gestionarea diabetul.

Cei mai multi experti recomanda un test HbA1c la fiecare 3 luni. Medicul tau te va ajuta sa programezi testele HbA1c si sa decizi ce program de testare este potrivit pentru tine.

 

1 Diabetes UK, Hemoglobina glicata si fructozamina. Disponibil la:http://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Treatment__your_health/Monitoring/Blood_glucose/Glycated_haemoglobin_HbA1c_and_fructosamine/. Accesat in 25 martie 2009.
 
Vizitatorii site-lui sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist pentru mai multe informatii.