Pentru profesioniști

Medicii de specialitate sau cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice pot apasa butonul de mai jos pentru a accesa informatii cu privire la dovezi clinice, studii de caz si solutii oferite de Accu-Chek.

mai mult

Sub 18 ani?

Acest site realizat de Roche Diabetes Care, pentru persoanele cu varsta sub 18 ani, contine instrumente interactive pentru a te ajuta pe tine si familia ta sa aflati mai multe despre diabetul zaharat.

Accu-Chek pentru copii
Pentru profesioniști
Sub 18 ani?
roche.com

Hiperglicemie vs. hipoglicemie şi cum să le învingeţi

Când se vorbeşte despre complicaţiile pe termen scurt, hiperglicemia şi hipoglicemia sunt primele pe listă. Dar ce înseamnă fiecare? Şi cum pot fi ținute sub control?  
 
Ei bine, „hiper” înseamnă „excesiv de, prea” (ca în „hiperactiv”, „hipertensiune”, „hipercritic” etc.). Aşadar hiperglicemie înseamnă o concentraţie prea mare a glucozei sanguine. Iar „hipo” este cuvântul grecesc pentru „sub”, deci un nivel al glicemiei sub limitele normale.
 
Hiperglicemia/nivel crescut al glicemiei

Bineînţeles – în sensul cel mai larg – hiperglicemia reprezintă definiţia diabetului. Prin urmare dacă vă creşte brusc glicemia, s-ar putea să observaţi că aveţi simptome similare cu cele pe care le aveaţi înainte de a fi diagnosticat, precum urinare frecventă şi senzaţie acută de sete.1     
 
Nivelurile de glucoză sanguină pot creşte atunci când mâncaţi prea mult, nu efectuaţi suficientă activitate fizică, sunteţi foarte stresat sau vă îmbolnăviţi.1     
 
Soluţia: Nu încercaţi să ghiciţi cauza problemei. Faceţi un test de verificare a glicemiei. Dacă nivelul acesteia este de peste 240 mg/dl, faceţi un test pentru corpi cetonici. Nu faceţi exerciţii fizice dacă testul este pozitiv.1 Dacă nivelul glicemiei este crescut, urmaţi recomandările medicului dumneavoastră despre ce trebuie să faceţi în continuare.  
 
Hipoglicemia/nivel scăzut al glicemiei

Cunoscută pe scurt şi ca „hipo”, hipoglicemie înseamnă că nivelul glucozei din sângele dumneavoastră a scăzut sub 70 mg/dl2  (deşi această valoare de referinţă poate fi mai mare sau mai mică, în funcţie de recomandarea medicului). Veţi începe probabil să recunoaşteţi apariţia unui episod de scădere a glicemiei, dar cel mai adesea este o senzaţie anormală manifestată prin tremurături, ameţeală, transpiraţie, irascibilitate, confuzie sau neîndemânare. Dacă nu este tratat, episodul de hipoglicemie poate duce la convulsii sau leşin, aşa că nu ignoraţi aceste simptome.3
 
Păstraţi la îndemână carbohidraţi cu acţiune rapidă, în maşină, la birou, lângă pat şi în bunzunar sau poşetă. Doctorii recomandă regula 15-15: Ingerarea a 15 grame de carbohidraţi, urmată de o un  test de verificare a glicemiei 15 minute mai târziu, repetat până când valorile glicemiei revin la normal.4 Chiar şi în cazul zaharurilor cel mai rapid asimilabile poate dura 15 sau 20 de minute până îşi fac efectul, aşa că nu supra-compensaţi scăderea glicemiei luând prea mulţi carbohidraţi. Consumaţi doar cantitatea recomandată şi relaxaţi-vă pentru a le lăsa timp să acţioneze.  
 
hipoglicemie hiperglicemie

1
American Diabetes Association. Hyperglycemia. Disponibil la: http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hyperglycemia.html. Accesat la data de 17 octombrie 2011.
1American Diabetes Association. Common terms: F-K. Disponibil la: http://www.diabetes.org/diabetes-basics/common-terms/common-terms-f-k.html. Accesat la data de 17 octombrie 2011.
3American Diabetes Association. Hypoglycemia. Disponibil la: http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html. Accesat la data de 17 octombrie 2011.
4Medline Plus. 15/15 rule. Disponibil la: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/19815.htm. Accesat la data de 17 octombrie 2011.