roche.com

Scăpările de memorie şi realitatea gestionării zilnice a diabetului

Pentru aceia dintre noi care care au responsabilitatea gestionării zilnice a diabetului, viaţa poate fi complicată—mult mai complicată decât a unei persoane care nu suferă de diabet. Fiecare aliment pe care îl consumăm, fiecare activitate efectuată sau chiar lâncezeala în faţa televizorului presupune planificare, prevedere şi luarea unor decizii—tot timpul.
 
Din fericire, aveţi prieteni de nădejde. Petreceţi ceva timp pe pagina noastra de Facebook  pentru a afla ce vrem să spunem prin aceasta.
 
Să vă dăm un exemplu. Imaginaţi-vă că un cuplu iese la plimbare într-o frumoasă după-amiază de duminică. Înainte de a pleca, persoana care nu are diabet se gândeşte, "Mă întreb dacă o fi frig afară. Să-mi iau oare jacheta?"
 
Dar pentru o persoană care foloseşte insulină pentru a-şi gestiona diabetul, aceeaşi ieşire la plimbare antrenează un dialog interior ceva mai complex:
"Care este acum nivelul glicemiei mele? Este puţin crescut...bine...are de unde să scadă în timpul plimbării. Dar bineînţeles că bolusul de insulină de la prânz încă este în organism, deci aş putea de fapt risca ca glicemia să îmi scadă brusc în timp ce mă plimb. Mai bine să mă asigur că am în borsetă o rezervă suficientă de tablete de glucoză. Să mă asigur totodată că mi-am luat glucometrul şi testele de glicemie. Poate ar trebui să ronţăi câţiva biscuit înainte să plecăm. Dar aş anula astfel scopul acestei plimbări! Am consumat 30 de grame carbohidraţi şi o cantitate  rezonabilă de grăsimi nu cu mult timp în urmă, ar trebui să fie suficient. Să-mi iau oare jacheta?"
 
Fie că vă place sau nu, dacă urmaţi tratament cu insulină—sau aveţi în grijă un copil sau o altă persoană care urmează acest tratament—diabetul vă reordonează priorităţile.
 
Având în vedere aceasta, iertaţi-vă dacă sunteţi uneori uituc—creierul poate procesa simultan în anumite limite. Scăpările de memorie pe care le aveţi în timp ce vă gestionaţi diabetul ar putea să adumbrească orice altceva. Nu vă blamaţi dacă ajungeţi la partida de tenis şi constataţi că aţi uitat mingile. Sau dacă v-aţi lăsat ochelarii de soare într-un restaurant aflat la 20 de minute distanţă. Lăsaţi-i pe cei apropiaţi să afle de efortul mental constant pe care îl depuneţi. S-ar putea să fie mai înţelegători data viitoare când uitaţi să stingeţi lumina înainte de a pleca.