roche.com

Ochi sănătoși

 
Nu cu mult timp în urmă, persoanele cu diabet au experimentat cu siguranţă diferite tulburări de vedere. Însă astăzi avem cunoștințe și instrumente care ne ajută să gestionăm mai bine glicemia și cercetători care fac progrese importante în tratarea afecțiunilor oftalmologice atunci când apar.
 
Studii promițătoare și medicamente noi care pot stopa pierderea vederii sunt de asemenea în interesul comunității medicale.
 
Astăzi, cea mai bună abordare este prevenirea problemelor înainte ca ele să existe. Acesta este motivul pentru care ar trebui să faci anual un examen de fund de ochi – chiar dacă tu crezi că ai nevoie sau nu. Există trei afecţiuni importante pe care medicul tău le va căuta. Fiecare dintre ele progresează lent astfel încât medicul poate detecta problemele înainte ca tu să începi să observi vreo schimbare.
 
 
Retinopatia diabetică
În fazele incipiente, retinopatia diabetică poate fi o boală ușoară care nu necesită tratament. Însă valorile constant crescute ale glicemiei pot înrăutăți lucrurile, forțând noi vase de sânge să crească și să aibă scurgeri, ducând la pierderea vederii și la alte probleme.
 
 
Glaucomul
Această boală apare atunci când presiunea crește la nivelul ochilor, deoarece aceștia nu mai pot fi irigați corespunzător. În timp, această presiune poate rupe vasele de sânge care alimentează nervul optic. Dacă nervul optic este deteriorat, acuitatea vizuală poate scădea și pentru a remedia problema poate fi nevoie de tratament medicamentos sau intervenţie chirugicală.
 
 
Cataracta
Cataracta se formează atunci când cristalinul se opacizează și devine neclar, blocând lumina și făcând vederea dificilă. Adeseori vederea pe timp de noapte este prima afectată. Uneori simpla purtare a ochelarilor de soare poate ajuta la reducerea disconfortului, însă în situaţia în care cataracta avansează, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
 
Contactează imediat medicul dacă prezinți unul din aceste simptome. Cu cât începi tratamentul mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a trata boala înainte de a se transforma în ceva mai problematic.