roche.com

Cum să învingi retinopatia diabetică

De fapt, retinopatia diabetică se referă la orice tulburare a retinei cauzată de diabet. Pentru a vedea, lumina este focusată pe retină, unde este convertită în semnale electrice şi transmisă către creier. Atunci când retina este deteriorată şi i se permite să se deterioreze și mai mult, vederea unei persoane se diminuează progresiv.
 
În faza sa de stagnare, retinopatia diabetică nu necesită tratament medical în afara unui control strict al glicemiei pentru a-i stopa progresul. Din păcate, o persoană cu retinopatie diabetică în stagnare nu îşi dă seama că există o problemă. Numai un examen al fundului de ochi poate identifica semne de tulburare a vederii.

Dacă nu  se efectuează controale periodice, boala poate progresa. Aceasta înseamnă că vasele de sânge încep să crească sau să se multiplice. Pe măsură ce vasele de sânge normale se deteriorează serios, apar altele noi. Din păcate, aceste noi vase sunt slabe și pot prezenta scurgeri sangvine, blocând vederea și cauzând alte probleme precum „dezlipirea retinei”.

Poți lua măsuri pentru a învinge retinopatia diabetică aplicând următoarele sfaturi:

  1. Ține-ți glicemia sub control. Mâncând corect, făcând exerciții fizice și monitorizându-ți glicemia îți poți proteja vederea. Studiul privind controlul și complicațiile diabetului (DCCT) a arătat că un control strict poate reduce incidența bolilor oculare cauzate de diabet chiar cu 75%. 

  2. Efectuează anual un examen al fundului de ochi. Cu cât depistezi retinopatia diabetică mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat. Prin urmare, vei reduce riscul unei pierderi severe de vedere. Ține minte că pentru acest examen trebuie să mergi la medicul oftalmolog și nu la un medic optometrist sau optician.

  3. Monitorizează-ți tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială poate contribui, de asemenea, la problemele vaselor de sânge de la nivelul  ochilor, deci urmează sfaturile medicului pentru a scădea tensiunea arterială.

  4. Nu fuma. În plus față de creșterea tensiunii arteriale și numeroase alte efecte negative, fumul de țigară poate cauza daune directe cristalinului, retinei și altor țesuturi.

  5. Mănâncă bine. În afară de faptul că te ajută să îți ții glicemia sub control, cercetătorii medicali sunt de părere că o alimentație mai bună poate ajuta la încetinirea problemelor de pierdere a vederii. Este recomandat să mănânci legume și fructe de culoare verde închis și portocaliu precum spanac, broccoli, fasole verde, porumb și piersici.

 
Este important să știi că afecţiunea ochilor trebuie tratată atunci când vederea este încă normală – adică atunci când ai cele mai mari șanse să o păstrezi așa. Așadar, programează-ți chiar astăzi următoarea vizită la oftalmolog.