roche.com

Dispozitive de Intepare a Degetului

Dispozitivul de Intepare a Degetului Accu-Chek Softclix Plus poate fi folosit pentru testarea cu probe obtinute din alte parti ale corpului?

Da, poate fi utilizat pentru testarea din zone alternative (AST) folosind capacul special AST. Cand se realizeaza testarea din zone alternative, recomandam folosirea dispozitivului de intepare Accu-Chek Softclix la: 

• Baza degetului mic
• Baza degetului mare
• Pe interiorul antebratului


Testarea alternativa (Alternative Site Testing – AST) nu este potrivita in toate situatiile si este posibil sa nu fie potrivita pentru toate persoanele cu diabet. Discuta cu medicul tau pentru a decide daca testarea din zone alternative (AST) este potrivita pentru tine. 

Dispozitivul de Intepare a Degetului Accu-Chek Softclix Plus poate fi folosit de mai multe persoane?

Nu. Dispozitivul de intepare Accu-Chek Softclix este destinat utilizarii de catre o singura persoana. Daca altcineva iti foloseste dispozitivul de intepare, exista un risc crescut de infectie.

Pot folosi un ac de mai multe ori?

Ar trebui sa folosesti un ac nou, steril, de fiecare data cand te testezi, din considerente igienice. Pentru a reduce riscul infectiilor, directiva dispozitivelor medicale (93/42/EEC) a UE impune o singura utilizare pentru produse precum lanteta. 

Pe langa considerentele igienice, exista si alte motive care sustin utilizarea unica: varful unui ac nefolosit este ascutit, de forma optima si prin urmare asigura inteparea blanda, practic fara durere. Acele utilizate o singura data ajuta la prevenirea modificarilor pielii. 

De asemenea, nu folosi niciodata un ac care a fost folosit de altcineva! 

Dispozitivul de intepare a degetului Accu-Chek Softclix Plus sau acele Accu-Chek Softclix contin latex?

Nu, dispozitivul de intepare a degetului Accu-Chek Softclix Plus si acele Accu-Chek Softclix nu contin latex.

Cum arunc o lanteta in conditii de siguranta?

Lanteta trebuie aruncata la cosul de gunoi cu atentie, pentru a nu provoca rani.

Cum trebuie sa ma pregatesc cel mai bine pentru a recolta o proba de sange?

Spala-te pe maini cu apa calda si sapun, apoi usuca-le bine. Acest lucru va imbunatati circulatia si va asigura un loc de intepare curat.

Este corect sa indepartez prima picatura de sange?

Nu! 

Contrar recomandarilor anterioare, nu este necesar sa indepartezi prima picatura de sange si sa o folosesti numai pe a doua pentru monitorizarea glicemiei. Nu exista nicio diferenta semnificativa intre valorile glicemiei masurate din prima sau din a doua picatura de sange. 

Totusi, orice contaminare a degetului cu murdarie sau lichide (transpiratie, suc de fructe etc.) poate afecta rezultatul glicemiei. Curatarea si uscarea degetului este o cerinta obligatorie pentru masurarea corecta a glicemiei. 

Pot presa varful degetului pentru a obtine mai mult sange?

Da, dar cu blandete! 

Sangele trebuie obtinut prin presarea usoara a varfului degetului (tesutul este apasat si sangele este fortat sa iasa prin incizie), deoarece diminueaza durerea intepaturii (penetrare mai putin adanca) si reduce riscurile cicatrizarii. Presarea varfului degetului nu dilueaza sangele cu ‘apa din tesut’. 

Ce pot face pentru a ma asigura ca obtin o cantitate suficienta de sange?

Urmeaza actiunile pregatitoare de mai jos: 

• Spala-te pe maini cu apa calda inainte de testare pentru a stimula circulatia sangelui. Asigura-te ca iti usuci bine mainile inainte de testare.
• Imbunatateste fluxul sangvin al degetelor incalzindu-le.
• Lasa-ti mainile pe langa talie si maseaza usor degetul ales inainte de intepare.
• Apasa dispozitivul de intepare cu fermitate pe deget.
• Dupa intepare, maseaza degetul catre varf.


Numai daca cele de mai sus sunt insuficiente, mareste treptat adancimea de penetratie a acului prin rotirea capacului dispozitivului de intepare. 

Ce se intampla daca sunt folosite lantete expirate?

Utilizarea unei lantete expirate poate cauza infectii in zona de intepare deoarece este posibil ca lanteta sa nu mai fie sterila. Garantam 4 ani de sterilitate, asa ca este timp suficient pentru utilizarea lantetelor.

Daca nu obtin deloc sange ?

Pot exsita mai multe cauze: 

• Adancimea de penetratie nu este potrivita pentru pielea ta. Selecteaza o adancime de penetratie mai mare.
• Dispozitivul de intepare trebuie apasat ferm pe piele. Verifica daca este introdusa o lanteta in dispozitivul de intepare.
• Uneori sangele nu apare imediat dupa intepare. Masarea degetului printr-o presare usoara catre varf ajuta la formarea unei picaturi de sange.


Verifica si intrebarea anterioara despre obtinerea unei cantitati suficiente de sange. 

Care este modalitatea corecta de curatare a dispozitivului de intepare a degetului Accu-Chek Softclix Plus si cat de des trebuie sa il curat ?

Pentru a mentine dispozitivul de intepare in conditii optime, curata-l regulat si sterge-l imediat de sange. Curata dispozitivul doar la exterior. Stabileste-ti un program saptamanal de curatare folosind o carpa umezita in alcool 70%. 

In plus, curata interiorul capacului cu o bucata de vata umezita in alcool 70%. Lasa dispozitivul de intepare Accu-Chek Softclix sa se usuce bine. 

Niciodata nu scufunda dispozitivul de intepare Accu-Chek Softclix in apa, izopropanol sau alt lichid. Acest lucru i-ar putea afecta partile interioare si sa impiedice functionarea sa. Foloseste numai alcool 70% pentru a curata dispozitivul de intepare. Alte substante de curatare pot ataca plasticul si pot impiedica dispozitivul sa functioneze corespunzator. 

Nu curata lantetele Accu-Chek Softclix! 

Care este modalitatea corecta de a pastra lantetele?

Pastreaza lantetele curate si protejeaza-le de temperaturi extreme. Nu le pastra in masina incalzita sau in frigider.

Ce alte lantete sunt compatibile cu dispozitivul de intepare a degetului ?

Datorita mecanismului sau unic (tehnologie Clixmotion) numai lantetele Accu-Chek Softclix se pot folosi cu dispozitivul de intepare Accu-Chek Softclix. Folosirea oricaror alte ace poate deteriora dispozitivul sau ii pot impiedica functionarea.

Ce adancime de penetrare ar trebui folosita?

Adancimea de penetrare potrivita depinde de urmatoarele: 

• Pielea ta
• Cu cat pielea ta este mai moale si mai subtire, cu atat adancimea trebuie sa fie mai mica.
• Proba de sange necesara
• Cu cat este nevoie de mai mult sange, cu atat mai mare este setarea pentru adancime.
• Adancimea optima de penetrare este o combinatie a celor doua.