roche.com

Sisteme de Masurare

Sistemul Accu-Chek Compact Plus poate fi folosit in sectorul profesional (spital)?

Nu, deoarece glucometrul se tine in sus si nu in jos atunci cand se aplica sangele, existand riscul ca sangele sa curga in interiorul carcasei. Cand urmatorul test este scos afara, poate fi contaminat de sangele care a intrat anterior. Astfel ca exista un risc de contaminare.

Pot folosi baterii reincarcabile?

Da, poti folosi. Deoarece bateriile reincarcabile au in general o tensiune de 1,3 V in loc de 1,5 V la bateriile AAA, vei efectua mai putine testari folosind astfel de baterii. In plus, caracteristicile de descarcare sunt complet diferite, de aceea nu uita ca atunci cand apare simbolul bateriei, nu mai poate fi garantat numarul minim de 50 de masuratori care mai pot fi efectuate de la aparitia simbolului. In plus, nu avem niciun control asupra calitatii bateriilor reincarcabile si nici asupra incarcatorului.

Se poate ajusta luminozitatea noului afisaj OLED?

Da, prin apasarea butonului “S”, al doilea pas din cadrul meniului de setare este ajustarea luminozitatii. Se pot selecta trei nivele cu ajutorul butonului “M”.

Testul poate fi indepartat si manual?

Testul ejectat poate fi indepartat manual fara deteriorarea glucometrului Accu-Chek Compact Plus. Cu toate acestea, o data cu indepartarea manuala a unui test folosit apare si riscul de contaminare, prin urmare aceasta operatiune se va efectua in circumstante exceptionale.

Sistemul poate fi utilizat pentru nou-nascuti?

Sistemul nu poate fi utilizat pentru nou-nascuti.

Glucometrul Accu-Chek Compact Plus trebuie curatat?

Nu se impune curatarea glucometrului Accu-Chek Compact Plus daca sistemul este utilizat conform instructiunilor. Cu toate acestea, daca este intrebuintat in mod gresit (testul ejectat nu este tinut inclinat in jos cand se aplica sange sau solutia pentru control) celula optica se poate murdari.

Sistemul Accu-Chek Compact Plus ofera posibilitatea unei redozari dupa aplicarea sangelui ?

Da, sistemul Accu-Chek Compact Plus dispune de optiunea de redozare intr-un interval de 25 de secunde.

Cat timp tin bateriile ?

Durata bateriilor puternice este de 1000 de masuratori sau un an. Ceasul intern consuma energie indiferent de numarul de masuratori, chiar si atunci cand glucometrul Accu-Chek Compact Plus este inchis. Numarul masuratorilor poate fi redus cand frecventa de masurare este foarte scazuta (1 masuratoare pe saptamana) si glucometrul nu este utilizat. Numarul masuratorilor poate fi mai mare daca frecventa de masurare este ridicata.

Cat de sigur este cititorul de cod de bare ?

Cititorul de cod de bare are un sistem de detectare automata a erorilor care respecta cele mai inalte standarde de siguranta. 
Daca este detectata o eroare, apare un mesaj de eroare. Utilizatorul trebuie sa urmeze instructiunile din manualul de utilizare si sa foloseasca un alt cartus din acelasi pachet pentru a continua testarea (vezi si capitolul referitor la mesajele de eroare din manualul utilizatorului). 
Toate cartusele cu teste produse de Roche au fost testate si au trecut in proportie de 100% de controlul video. 

Este posibil sa inseram incorect cartusul cu teste?

Nu, nu este posibil sa inserati incorect cartusul cu teste. Glucometrul Accu-Chek Compact Plus a fost proiectat pentru o mai buna siguranta.

Afisajul ecranului cu cristale lichide poate fi citit in soare?

Citirea in soare reprezinta un dezavantaj pentru ecranul cu cristale lichide. Prin acoperirea ecranului cu umbra dvs., acesta se va putea citi din nou.

Poate avea loc o subdozare si cat de sigur este mecanismul de control ?

Testul are o fanta creata astfel incat masuratoarea sa nu inceapa pana nu exista sange suficient in fanta. De asemenea, a fost introdus si un simbol care sa arate cand incepe masuratoarea. In cazul unei subdozari, masuratoarea nu va incepe si un mesaj de eroare va aparea daca testul nu este redozat intr-un interval de 25 de secunde.

Ce se intampla daca introduc un cartus cu teste folosite?

Daca se introduce un cartus folosit, codul de pe el este mai intai citit in mod automat. Apoi, glucometrul Accu-Chek Compact Plus cauta urmatoarea casuta care contine testul, incepand intotdeauna cu prima. De exemplu, daca se lasa un test in cartus, glucometrul incepe verificarea cu 16 casute inainte de a gasi ultimul test. 

Atentionare: Perioada de valabilitate mentionata pentru utilizarea cartusului cu teste Accu-Chek Compact nu mai este valabila in cazul in care compartimentul cartusului a fost deschis (vezi "Mesajele de eroare" din manualul de utilizare). 

Ce inseamna verificarea calitatii testului? Cum functioneaza?

Sistemul Accu-Chek Compact Plus efectueaza verificari calitative pentru fiecare test inainte de masurare. Datorita acestor verificari, mecanismul de ejectare a testelor face o pauza scurta inainte de a ejecta testul complet (vezi "De ce trebuie sa astept inainte de a putea aplica sange?"). Daca testul nu este bun, va aparea un mesaj de eroare. 

Atentionare: Verificarea calitativa a testului se refera numai la test si nu la intregul sistem (glucometru, celula optica a glucometrului). Din acest motiv, nu este posibil sa se elimine complet verificarile de performanta, in plus fata de verificarea incorporata a calitatii testului. Se efectueaza verificari pentru a se asigura ca suprafata de testare isi schimba culoarea intr-un anumit mod, de exemplu, atunci cand se umezeste. 

De ce trebuie sa astept pana cand simbolul picaturii si al testului apare pe ecran inainte de a putea incepe testarea?

Glucometrul efectueaza verificarea calitatii testului. Pozitia testului si alte detalii sunt verificate inainte ca testul sa fie ejectat complet. Timpul total necesar este de aproximativ 1.5 secunde.

De ce nu trebuie sa lasam cartusul cu teste in interiorul glucometrului Accu-Chek Compact Plus mai mult de 90 de zile?

Toate testele (inclusiv cele ale competitorilor nostri) sunt sensibile la umezeala. Cartusul cu teste contine o solutie sicativa care protejeaza banda de umezeala timp de 90 de zile (in toate zonele climatice). Dupa aceasta perioada, solutia sicativa se epuizeaza, iar testele sunt expuse umezelii. Acestea nu mai pot fi utilizate. O solutie sicativa suplimentara protejeaza testele din tubul nedeschis pana la data de expirare inscriptionata. 

In momentul in care se introduce un cartus cu teste in glucometrul Accu-Chek Compact Plus, pe ecran apare simbolul „cartus” si „cartus de control" dupa 90 de zile. Aceasta insemnand ca nu mai poate fi utilizat cartusul cu teste. Daca se continua utilizarea cartusului cu teste, glucometrul Accu-Chek Compact Plus va solicita efectuarea unei verificari de control. In mod normal testele nu trebuie utilizate. Daca acestea sunt utilizate, rezultatele obtinute trebuie folosite numai ca reper. Glucometrul inregistreaza fiecare deschidere a capacului si isi fixeaza cronometrul intern la 0, ceea ce inseamna ca va aparea mesajul "simbol cartus cu teste + simbol cartus de control". Pentru a preveni rezultatele incorecte, calitatea fiecarui test este, de asemenea, verificata din nou inainte de a fi utilizat (vezi "verificarea calitatii testului"). 

De ce trebuie sa schimb bateriile numai atunci cand schimb cartusul cu benzi?

Fiecare schimbare de baterie inseamna o intrerupere a funizarii de energie. Aceasta inseamna ca glucometrul Accu-Chek Compact Plus nu sesizeaza daca a fost deschis capacul si daca a fost schimbat cartusul cu teste. In acest caz, glucometrul presupune din motive de siguranta ca a fost deschis capacul si citeste din nou codul. Accu-Chek Compact Plus acceseaza prima casuta si daca aceasta este goala, glucometrul considera cartusul ca fiind utilizat. 

Un alt cartus vechi, utilizat, se poate sa fi fost introdus in timpul schimbarii bateriei. De aceea, din motive de siguranta, glucometrul Accu-Chek Compact Plus il indeamna pe utilizator sa efectueze o verificare de performanta. 

Este necesara curatarea pentru Accu-Chek Active?

Recomandam curatarea regulata a celulei optice si a fantei pentru teste, asa cum se descrie in manualul de instructiuni. In sectorul profesional, curatarea regulata este si mai importanta pentru a diminua riscul contaminarii.

Cat de mult tine bateria?

O baterie va tine cel putin 1000 de masuratori (la 3 teste/zi) pe o perioada de un an. Ceasul intern consuma energie indiferent de numarul de teste efectuate, chiar si atunci cand glucometrul Accu-Chek Active este inchis.

Utilizatorul poate sterge rezultatele stocate in memoria glucometrului?

Nu este posibila stergerea rezultatelor stocate in memoria glucometrului Accu-Chek Active.

Ce fel de rezultate pot fi marcate?

Atunci cand este afisat rezultatul pe ecran, poti folosi 4 marcaje diferite apasand butonul S. 
Marcajele vor aparea in urmatoarea ordine: 

1. inainte de masa (preprandial)
2. dupa masa (postprandial)
3. marcaj general
4. solutie de control
(Aceasta valoare nu va fi cuprinsa in valoarea medie)

Ce fel de valori medii sunt disponibile?

Exista trei tipuri de valori medii disponibile: 
1. pentru toate valorile
2. pentru valorile dinaintea mesei
3. pentru valorile de dupa masa
Pentru fiecare grup valoarea medie este afisata pentru 7, 14 sau 30 zile. 

Glucometrul furnizeaza informatii daca testul a expirat?

Da, glucometrul va afisa simbolul testului expirat si daca data si ora sunt setate. Totusi, se poate efectua o testare, desi nu recomandam utilizarea acestui rezultat pentru decizii cu privire la tratament.

Cate rezultate ale testelor pot fi stocate in memorie?

Glucometrul Accu-Chek Active poate stoca in memorie pana la 350 de rezultate impreuna cu data si ora.

Sistemul Accu-Chek Active este potrivit pentru utilizarea in sectorul profesional?

Da, pentru utilizare profesionala recomandam utilizarea sistemului Accu-Chek Active cu testul in afara glucometrului pentru a diminua riscul contaminarii. Curatarea regulata a celulei optice si a fantei de masurare este necesara, asa cum se descrie in manualul de instructiuni. Glucometrul ofera posibilitatea de a marca rezultatele obtinute cu solutie de control, un lucru foarte important in mediul profesional.

Cum ies din modul de setare?

Apasa butonul ON/OFF si tine-l apasat pana cand apare simbolul intermitent al testului.

Cum a stabilit Roche Diagnostics designul benzii de testare?

In cercetarile de piata care au comparat diferite forme si dimensiuni ale testelor, utilizatorii au considerat optim designul final al testului. Consumatorii au fost de parere ca este mai usor sa efectuezi testari cu probe obtinute din alte parti ale corpului cu un test la care zona de aplicare a sangelui se afla la capatul testului.

Ce este nou la tehnologia testului Accu-Chek Performa?

Testul Accu-Chek Performa are 6 electrozi din aur care functioneaza impreuna cu restul sistemului pentru a efectua verificari suplimentare de calitate.

Care este termenul de valabilitate al testelor?

Testele expira in 18 luni de la data fabricarii.

Pot folosi un test expirat?

Sistemul Accu-Chek Performa este conceput pentru a preveni rezultatele gresite cauzate de testele expirate. In timpul ultimei luni inainte de expirarea termenului de valabilitate, glucometrul continua sa furnizeze rezultate impreuna cu mesajul de avertizare „code exp” in josul ecranului. Dupa ce expira termenul de valabilitate glucometrul afiseaza intermitent eroarea ‘E-5’ si ‘code exp’.

Pot folosi un test de la un alt sistem Accu-Chek cu glucometrul Accu-Chek Performa?

Nu. Glucometrele Accu-Chek Performa sunt concepute astfel incat sa poata fi folosite numai cu teste Accu-Chek Performa.

Ce este nou la flaconul de teste?

Flaconul testelor Accu-Chek Performa are cateva avantaje importante fata de modelele anterioare: 

Capac care sare:
Permite o deschidere mai comoda a flaconului
Asigura o inchidere corespunzatoare pentru a proteja testele de expunerea la mediul inconjurator
Dimensiunea mai mica il face mai usor de transportat. 

Cum difera tehnologia sistemului Accu-Chek Performa fata de alte sisteme de masurare Accu-Chek?

Sistemul Accu-Chek Performa efectueaza verificari pentru mai multe posibile probleme decat orice alt sistem anterior Accu-Chek. Acest lucru se realizeaza prin combinarea puterii tehnologiilor din glucometru, cipul de codare si testele cu 6 electrozi din aur pentru a efectua verificari de calitate ample pe durata fiecarei testari. 

Acestea cuprind: 

Verificari ale probei de sange

o Verifica daca este aplicata o cantitate suficienta de sange
o Atentioneaza utilizatorul daca este nevoie de mai mult sange
o Permite redozarea in termen de 5 secunde


Verificari ale testelor

o Verifica daca testele sunt deteriorate/expirate
o Verifica daca exista o expunere la umiditate mare
o Verifica daca s-au zgariat electrozii testului
o Sistemul este conceput pentru a compensa umiditatea sau temperatura; daca acestea nu pot fi compensate, va afisa un mesaj de eroare

Verificari ale sistemului
Verifica variatiile de:

1. Hematocrit 
2. Umiditate 
3. Temperatura 

Aceste verificari incep cand glucometrul este pornit si se finalizeaza cand rezultatul glicemiei este afisat. 

De ce sistemul Accu-Chek Performa utilizeaza un cip de codare?

Roche Diagnostics a pastrat codul din 4 motive: 

• Poate asigura imbunatatiri ale caracteristicilor (precum testari mai rapide si cantitati mai mici ale probei de sange) fara sa fie nevoie de a cumpara un nou glucometru.
• Este conceput pentru a preveni utilizarea testelor expirate.
• Asigura rezultate mai precise reducand variabilitatea proprie a tuturor testelor.
• Este usor de folosit. Spre deosebire de alte glucometre care iti cer sa parcurgi o lista cu multe numere pentru a coda manual glucometrul, cipul de codare pentru sistemul Accu-Chek Performa trebuie doar instalat in locul corespunzator.

Pot folosi cipul de codare de la alte sisteme de masurare Accu-Chek la sistemul de masurare Accu-Chek Performa?

Nu. Desi poti introduce un cip de codare de la un alt sistem de masurare in glucometrul Accu-Chek Performa, va fi afisata intermitent eroarea ‘E-2’ si ‚code’.

Cum pot efectua un test de control cu noua caracteristica automata de control ID?

Glucometrul Accu-Chek Performa recunoaste automat solutiile de control Accu-Chek Performa, astfel ca efectuarea unui test de control este mai usoara ca niciodata. 

In primul rand, sterge cu un servetel varful flaconului cu solutie de control. Apoi aseaza glucometrul pe o suprafata plana, introdu testul si pune o picatura de solutie de control pe aria de testare din capatul testului. 

Va aparea un rezultat cu un ‘L-’ intermitent. Apasa butonul o data pentru a marca rezultatul ca nivelul 1 de control, sau de doua ori pentru nivelul 2 de control. 

Apasa butonul pentru a stabili nivelul in glucometru. Rezultatul controlului si ’OK’ vor alterna pe ecran daca rezultatul este in limite normale. 

De ce trebuie sa sterg flaconul cu solutie control?

Sistemul face diferenta intre solutia de control si sange deoarece solutiile de control au o concetratie mai mare de sare. Totusi, daca solutia de control se evapora sau se concentreaza pe varful flaconului, poate determina ca glucometrul sa afiseze un rezultat de control incorect. 

Cum determina glucometrul faptul ca testul de control este in limite normale?

Informatiile referitoare la solutia de control sunt stocate in cipul de codare.

Ce se intampla daca rezultatul solutiei de control nu este in limite normale?

„Err” si rezultatul controlului vor alterna pe ecran.

De ce incepe testarea daca aria de testare din capatul testului este inca de culoare galbena?

De indata ce o cantitate suficienta de sange este aplicata pe test, sistemul il detecteaza automat si incepe testarea, chiar daca in aria de testare din capatul testului este inca vizibila culoarea galbena. Singura data cand trebuie sa aplici mai mult sange este atunci cand simbolul picaturii de sange continua sa clipeasca pe ecran.

Cum functioneaza caracteristica de detectare a subdozajului?

Daca proba de sange aplicata pe test nu este suficienta, simbolul picaturii va continua sa clipeasca pe ecranul glucometrului. Daca nu este aplicat suficient sange in 5 secunde, ‘E-4’ va aparea pe ecran intermitent.

Pot redoza testul?

Da. Poti adauga sange pe test in 5 secunde dupa aplicarea primei picaturi.

Sistemul Accu-Chek Performa poate fi folosit pentru testarea din zone alternative?

Sistemul Accu-Chek Performa va testa probe de sange recoltate din 5 locuri de testare alternative: palma, antebrat, partea superioara a bratului, coapsa sau gamba. Testarea alternativa (AST sau testarea cu probe obtinute din alte parti ale corpului) necesita folosirea capacului special AST. Testarea alternativa (Alternative Site Testing – AST) nu este potrivita in toate situatiile si este posibil sa nu fie potrivita pentru toate persoanele cu diabet. Discuta cu medicul tau pentru a decide daca testarea din zone alternative (AST) este potrivita pentru tine. 

Sistemul Accu-Chek Performa poate fi folosit pentru testarea din zone alternative?

Sistemul Accu-Chek Performa va testa probe de sange recoltate din 5 locuri de testare alternative: palma, antebrat, partea superioara a bratului, coapsa sau gamba. Testarea alternativa (AST sau testarea cu probe obtinute din alte parti ale corpului) necesita folosirea capacului special AST. Testarea alternativa (Alternative Site Testing – AST) nu este potrivita in toate situatiile si este posibil sa nu fie potrivita pentru toate persoanele cu diabet. Discuta cu medicul tau pentru a decide daca testarea din zone alternative (AST) este potrivita pentru tine. 

Valorile testelor de control se pastreaza in memoria glucometrului?

Valorile testelor de control nu se pastreaza in memoria pe care o poti accesa din glucometru. Insa glucometrul le inregistreaza in memoria descarcabila, astfel incat sa le poti vedea cu programul software potrivit.

Sistemul Accu-Chek Performa este aprobat pentru a fi folosit in institutii clinice precum spitalele?

Da. Deoarece sistemul Accu-Chek Performa este aprobat pentru testarea probelor de sange capilare, venoase, arteriale si neonatale, acesta este potrivit pentru folosirea in institutiile clinice.

Ce substanta chimica foloseste testul Accu-Chek Performa?

Testul foloseste glucoza dehidrogenaza care previne interactiunea oxigenului cu rezultatele testelor.

Maltoza interactioneaza cu testul Accu-Chek Performa?

Nivelul ridicat de maltoza din sange poate determina rezultate ridicate false. Nivelul de maltoza din sange poate fi ridicat la orice persoana care: 

• Foloseste dializa peritoneala cu solutii care contin icodextrina deoarece icodextrina este transformata in maltoza
• I se administreaza anumite tipuri de tratament cu imunoglobulina care contine maltoza
• I se administreaza solutii care contin maltoza ca substitut pentru glucoza, ca mijloc de hidratare

Persoanele cu aceste tratamente nu ar trebui sa foloseasca sistemul de masurare Accu-Chek Performa pentru a-si testa nivelul glicemiei pe perioada tratamentului – si ar trebui sa aleaga alte optiuni de testare impreuna cu medicul lor. 

Exista vreo substanta care interactioneaza cu testul Accu-Chek Performa?

Numai 3 substante din sange (galactoza, xiloza si lipidele) pot interactiona cu testul Accu-Chek Performa. Niciun alt sistem nu are mai putine substante de interactiune.

Persoanele care efectueaza un test de toleranta la xiloza (absorbtie D-xiloza) nu ar trebui sa foloseasca sistemul de masurare Accu-Chek Performa pentru a-si testa glicemia timp de 24 de ore dupa acest test – si ar trebui sa discute cu medicul lor variante alternative de testare.

Cateva substante de intearctiune care au afectat sistemul Accu-Chek Advantage/Sensor nu mai reprezinta o problema (de exemplu bilirubina, acid ascorbic si acetaminofena). 

Care este principiul pe care functioneaza sistemul Accu-Chek Performa si de ce?

Biosensorii electrochimici ca cei din sistemul Accu-Chek Performa ofera un nivel ridicat de sensibilitate si acuratete. Sistemul Accu-Chek Performa foloseste o metoda de masurare electrochimica spre deosebire de metoda de masurare fotometrica folosita de sistemele Accu-Chek Active, Accu-Chek Compact si Accu-Chek Go. 

Intr-un principiu de masurare electrochimica, glucoza dehidrogenaza reactioneaza enzimatic cu glucoza din proba de sange determinand eliberarea unui electron care reactioneaza cu un catalizator. Catalizatorul modificat este ulterior transformat electrochimic la starea initiala dupa aplicarea unei diferente de tensiune intre electrozi, rezultand un curent electric mic care este detectat de sistem.