roche.com

Intrebari Generale

Cum pot obtine o picatura de sange?

Spalati-va si uscati-va bine mainile si apoi masati un deget pentru a stimula fluxul sangvin. Evitati sa folositi degetul aratator sau detegetul mare, avand in vedere ca folositi aceste degete cel mai des. Intepati degetul cu dispozitivul de intepare. Presati si masati usor degetul pentru a incuraja formarea unei picaturi mici de sange.

Am diabet de tipul 2 si tocmai am inceput tratamentul cu insulina, o doza seara si una inainte de micul dejun, pranz si masa de seara. Valorile glicemiei sunt mai proaste acum decat atunci cand luam pastile. Aveam hemoglobina glicozilata aproximativ 8 si acum este 9.5! Nu ar fi fost mai bine daca continuam tratamentul cu pastile? Sau trebuie sa mai treaca timp pana cand sistemul se obisnuieste cu insulina si doza stabilita?

Dureaza o vreme pana cand dozele de insulina pot fi corectate pentru a obtine un control bun, va sugerez sa discutati cu medicul dvs. despre cum va puteti modifica in mod corect dozele de insulina.

Imi testez glicemia de doua ori pe saptamana, imi puteti spune care este valoarea pe care ar trebui sa o obtin? De obicei atinge intre 126-54 mg/dl chiar inainte de masa si aproximativ 90 mg/dl daca nu am mancat.

Daca medicul dvs. v-a rugat sa va verificati glicemia, atunci trebuie sa il intrebati ce teste trebuie sa efectuati. Multe persoane se testeaza chiar inainte de masa, iar unele fac verificari la 2 ore dupa masa. Acest lucru ne arata cat de eficient foloseste organismul dvs. alimentele consumate si cum le transforma in energie. Un alt test care se efectueaza o data la doua luni se numeste hemoglobina glicozilata (HbA1c) si acest test indica imaginea de ansamblu a controlului glicemiei din ultimele 8-12 saptamani.

Am descoperit ca atunci cand sunt stresat nivelul glicemiei se ridica la aproximativ 216 mg/dl. Am aceleasi simptome ca si cand as avea hipoglicemie. Care e cel mai indicat medicament pentru a scadea valoarea glicemiei?

O glicemie de 216 mg/dl nu este considerata clinic o hipoglicemie. Va testati glicemia cu sange din deget? Pentru ca daca va testati din zone alternative, antebratul nu se recomanda daca va simtiti hipo. Tehnica de verificare a glicemiei consta in intrebarea – v-ati spalat pe maini inainte de a va face testul? Daca va simtiti hipo, tratati-va simptomele hipo, ceea ce inseamna sa consumati un aliment cu carbohidrati. Discutati cu medicul dvs. despre aceste simptome si tratament!

Am fost diagnosticat cu diabet de tipul 2 in luna august, anul trecut. Daca valoarea glicemiei mele se incadreaza de cele mai multe ori intre 108 - 144 mg/dl, nu stiu ce sa fac daca aceasta creste brusc si ajunge, de exemplu, la 270. Pot sa fac ceva imediat sau sa analizez ce am mancat recent si sa incerc sa imi dau seama ce a provocat aceasta crestere brusca?

Nu exista niciun remediu rapid pentru o astfel de situatie si da, aveti dreptate sa cautati cauza care a condus la o crestere a valorii glicemiei. Testul a fost exact, v-ati spalat pe maini inainte de testare, glucometrul functioneaza in mod corespunzator? Poate fi ceva ce ati mancat sau poate nu ati fost indeajuns de activ in ziua respectiva. Incercati sa pastrati o evidenta cu momentele in care glicemia creste si discutati aceste situatii cu medicul dvs.

Este corect sa inlatur prima picatura de sange?

Nu. Contrar recomandarilor anterioare, nu este necesar sa indepartati prima picatura de sange si sa o folositi numai pe a doua pentru a va monitoriza glicemia. Nu exista nicio diferenta semnificativa intre valorile glicemiei masurate din prima sau din cea de-a doua pictura de sange. Totusi, orice contaminare a varfului degetului cu murdarie sau lichide (transpiratie, suc de fructe etc.) poate afecta rezultatul glicemiei. Curatarea si uscarea degetului este o cerinta obligatorie pentru masurarea corecta a glicemiei.

Pot strange varful degetului pentru a obtine mai mult sange?

Da. Sangele trebuie obtinut prin presarea usoara a varfului degetului (tesutul este apasat si sangele este fortat sa iasa prin incizie) deoarece diminueaza durerea intepaturii (penetrare mai putin adanca) si reduce riscul de cicatrice.

Rezultatul testului de 6 luni a fost de 124,2 mg/dl insa rezultatele mele variaza de la 108,00 la 270,00 pe parcursul unei zile, mi s-a spus ca nu mai pot sa iau pastile si ca ar trebui sa incep tratamentul cu insulina? Persoane pe care le stiu au trecut pe insulina si se simt mai bine, sa incep si eu tratamentul cu insulina?

Diabetul de tip 2, pe care il aveti si dvs., este de natura progresiva, asadar nu este neobisnuit ca persoanele care s-au tratat cu dieta si medicamente sa treaca la tratament cu insulina si dieta pentru a-si controla diabetul. Aveti dreptate cand spuneti ca unii prieteni au trecut pe insulina si se simt mai bine - multe persoane considera asta. Discutati cu medicul dvs. despre inceperea unui tratament cu insulina. Nu uitati ca trecerea la tratament cu insulina nu reprezinta un esec al rezultatelor tratamentului bazat pe dieta si medicamente – diabetul devine mai greu de controlat in timp astfel ca uneori tratamentul cu insulina este necesar.

Ce sunt cetonele si de ce trebuie sa ma testez pentru ele?

Cetonele sunt produsele reziduale rezultate atunci cand organismul descompune acizii grasi pentru energie. Nivelele de cetona toxica se pot acumula si varsa in urina. Acesta este un semn ca diabetul dvs. nu este controlat in mod corect – poate din cauza oboselii – si va veti simti din ce in ce mai rau. 

Daca nu se trateaza, cetona acumulata poate conduce la coma si poate, de asemenea, sa va puna viata in pericol. Contactati-va medicul daca detectati o acumulare de cetone in urina dvs. 

Simptomele pot include greata si varsaturi, dificultati de respiratie si vedere incetosata. Pe masura ce nivelul de cetona creste, respiratia dvs. poate mirosi precum lacul de unghii. 

Ce pot sa fac pentru a evita obtinerea de prea putin sange?

  • Spalati-va mainile cu apa calda inainte de testare pentru a stimula circulatia sangelui.
    Asigurati-va ca va usucati bine mainile inainte de testare.
  • Imbunatateste fluxul sangvin al degetelor incalzindu-le.
  • Lasati mainile pe langa talie si masati usor degetul ales inainte de intepare.
  • Apasati dispozitivul de intepare cu fermitate pe deget.
  • Dupa intepare, maseaza degetul catre varf.
  • Numai daca cele de mai sus sunt insuficiente, mariti treptat adancimea de penetratie a acului prin rotirea capacului dispozitivului de intepare.

Care este valoarea normala a glicemiei?

Valorile normale ale glicemiei pentru o persoana fara diabet, pe stomacul gol, sunt cuprinse intre 74-110 mg/dl. Pentru a afla valorile tinta ale glicemiei dvs., va rugam sa discutati cu medicul dvs. Se recomanda ca valoarea glicemiei sa fie putin peste 90 mg/dl inainte de a ne urca la volan. O valoare sub 72 mg/dl este prea scazuta, iar una de 180 sau mai mult este prea ridicata.

Care este diferenta intre HbA1c si glicemie?

Zaharul sau glucoza din sange este un simplu zahar obtinut atunci cand organismul descompune carbohidratii din alimente. Cand va testati glicemia cu ajutorul glucometrului, rezultatul reprezinta o reflectie a nivelului actual de zahar din sange. 

Testul HbA1c sau hemoglobina glicozilata arata valorile glicemiei pe o perioada mai lunga de timp. El arata controlul detinut de un pacient pe un numar de saptamani sau luni.