roche.com

Complicatii ale diabetului

Sunt diabetic de cateva ani si sufar de asa numitul „picior amortit" despre care medicul meu spune ca este cauzat de diabet. El sustine ca nu exista niciun tratament pentru asta, cu exceptia masajului. Aveti alte sugestii?

Diabetul poate afecta atat nervii, cat si vascularizarea piciorului. Boala care afecteaza nervii este cunoscuta sub denumirea de Neuropatie. Simptomele obisnuite ale neuropatiei includ senzatia de furnicaturi si intepaturi sau senzatie de arsura in tot piciorul. Neuropatia inseamna ca piciorul este mai putin sensibil la leziuni sau variatii de temperatura. Pentru a preveni agravarea neuropatiei (sau aparitia acesteia daca nu este deja prezenta) incercati sa mentineti pe cat posibil un nivel normal al glicemiei (intre 4-9 mmols/l). Persoanele care sufera de diabet trebuie sa fie invatate cum sa isi ingrijeasca picioarele pentru a evita problemele care ar putea aparea in viitor.

Sfaturi importante: Spalati-va zilnic picioarele si uscati-le bine, mai ales intre degete. Verificati-va zilnic picioarele pentru a nu avea rani sau zone dureroase. Utilizati o crema hidratanta pentru a va pastra pielea supla. Nu utilizati niciodata instrumente ascutite sau plasturi pentru bataturi. Asigurati-va ca incaltamintea va vine bine si se potriveste dimensiunii piciorului dvs. Daca apar probleme, adresati-va medicului dvs. sau asistentului medical.

De ce simt durere in picioare tot timpul, mai ales noaptea?

Aceasta durere poate aparea din cauza unor leziuni ale nervilor si a unei proaste circulatii din cauza diabtetului de care suferiti. Exista medicamente care va pot calma durerea, discutati cu medicul dvs.