Hiperglicemia și cetonele

CETONELE apar în sânge și urină atunci când nu ai destulă insulină. Dacă apar cetone, acesta este un semn de avertizare că diabetul tău nu mai este bine controlat. Acest lucru se poate întâmpla dacă ai o infecție sau o boală.

Medicul di poate recomanda testarea pentru cetone în urină sau în sânge cu ajutorul unei benzi de testare a cetonei, și îți va arăta cum să faci acest lucru.

Nota părintelui

Cetonele sunt substanțe chimice produse în ficat, ca urmare a descompunerii grăsimii. Prezența de insulină de obicei păstrează la distanță acest proces, dar atunci când organismul nu poate utiliza glucoza pentru energie, din cauza lipsei de insulină, organismul va arde grăsimea pentru a produce energie și cetonele se vor acumula în sânge. În cazul în care organismul produce prea multe cetone, ele pot face sângele prea acid. Aceasta se numește “cetoacidoza” și poate amenința viața.

Monitorizarea glicemiei

Nivelul glucozei va fi probabil ridicat în aceste momente, așa că amintește-ți să efectuezi teste de glicemie mai des în cazul în care semnele de cetone sunt prezente. În plus, dacă nu te simți bine, este foarte important să apelezi la medicul tău diabetolog, ținând cont că acest fenomen poate însemna că ai nevoie de mai multă insulină.

Parents' note

Nota părintelui

Părinții copiilor mici cu diabet zaharat, de patru ani sau mai mici, pot observa prezenta cetonelor dimineața,fără ca nivelul glicemiei să fie mare. Acest lucru se poate să nu fie cauzat de o boală, cum se menționează mai sus, ci pur și simplu datorită faptului că copilul nu mănâncă timp de zece sau unsprezece ore, în timpul nopții. În acest caz, cetonele vor dispărea rapid, probabil până la prânz.