Probabil ți s-a spus că oamenii cu tipul tău de diabet zaharat fac injecții cu insulină. Toți copiii care dezvoltă diabet zaharat de Tip 1 au nevoie de injecții cu insulină în fiecare zi ca să se simtă bine și să păstreze cantitatea de glucoză din sânge la un nivel sănătos.

Există diferite tipuri de insulină, dar cei mai mulți oameni folosesc un tip numit insulină UMANĂ. E făcută în laboratoare din produse chimice și e la fel ca insulina pe care pancreasul tău o făcea.

Nota părintelui

Unii adulți și, din ce în ce mai mulți copii, dezvoltă diabet zaharat, dar nu au nevoie de injecții cu insulină. Ei au diabet Tip 2 sau diabet non-insulino dependent. Ei pot lua comprimate pentru a face diabetul lor mai ușor de controlat. Din păcate, această medicamentație nu funcționează pentru diabetul zaharat de Tip 1.

Mai multe despre insulină și injecții

Poți auzi vorbindu-se despre PERIOADA LUNII DE MIERE, aceasta reprezentând primele câteva luni de la diagnostic, atunci când pancreasul tău încă mai produce insulină. Când se încheie perioada lunii de miere, insulina nu se mai produce și este posibil să ai nevoie de o doză mai mare. Atunci când se întâmplă acest lucru, nu înseamnă că diabetul tău se înrăutățește.

Tu și părinții tăi veți învăța în curând să faceți injecții cu insulină, iar în timp, vei învăța să măsori doza de insulină și să ți-o faci singur. Nu îți face griji, ai o mulțime de timp la dispoziție pentru a practica acest lucru.

Medicul diabetolog decide de la început cât de multă și ce tip de insulină vei avea nevoie. În timp vei putea decide cât de multă insulină să îți administrezi de unul singur. Cantitatea de insulină pe care o folosești se modifică pe măsură ce crești. Se poate să ai nevoie de mai multă insulină dacă ești bolnav, sau mai puțină insulină, dacă faci multă mișcare. Acasă, îți vei testa nivelul glicemiei, cu ajutorul testelor Accu-Chek, pentru a decide dacă ai nevoie să schimbi doza de insulină. Vei afla despre aceste teste mai târziu.

Medicul diabetolog îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie despre insulina prescrisă, inclusiv cât de curând să o injectezi înainte de a mânca și cât de mult te poți aștepta ca insulina să dureze.

Nota părintelui

Puterea insulinei pe care copilul tău o va folosi este de 100 de unități pe mililitru.Insulina este disponibilă în fiole (sticle), cartușe și stilouri injectoare preumplute. Fiolelele de insulină sunt destinate utilizării cu seringi, iar cartușele sunt pentru utilizarea cu stilourile reutilizabile. Dacă utilizați un stilou preumplut, odată ce insulina a fost folosită arunci stiloul și începi unul nou.

Depozitarea insulinei

Păstrează insulina de rezervă în ușa frigiderului (nu în congelator). Insulina pe care o utilizezi trebuie să fie păstrată la temperatura camerei, ferită de căldură sau de lumina soarelui. Data de expirare a insulinei păstrată la temperatura camerei diferă de cea a insulinei păstrată în frigider (verifică cu medicul diabetolog).

Ce îți afectează glicemia?

Trage răspunsurile în căsuța corectă de mai jos

Nota părintelui

Opțiuni în legătură cu insulina

Sunt disponibile mai multe tipuri diferite de insulină, cu durate diferite de acțiune.

  • Rapid acting insulins e.g. Actrapid®, Novorapid®, Humulin® S, Humalog®These insulins look clear and get to work shortly after they have been injected. They will last 3-8 hours.
  • Insuline cu acțiune lentă, de exemplu Insulatard®, Levemir®, Humulin® I, Lantus® Aceste insuline pot fi tulburi sau clare. Ele își fac efectul încet și sunt concepute să ofere un nivel de fundal de insulină în corp. Pot dura de la 12 la 24 ore.
  • Insuline pre-amestecate, de exemplu Mixtard® 30, NovoMix® 30, Humulin® M3, Humalog® Mix 25 Aceste insuline conțin o proporție de insuline ce acționează rapid și lent. De exemplu, Mixtard® 30 conține 30% acționare rapidă și 70% acționare lentă.