Why should I exercise?

Fă sport!

Exercițiul fizic este bun pentru toată lumea, în special pentru copiii cu diabet zaharat. Exercițiile fizice te mențin în formă și pot ajuta la îmbunătățirea controlului diabetului tău. Toate tipurile de activități necesită energie, iar aceasta provine în principal din carbohidrați. Poate fi necesar să schimbi doza de insulină sau consumul de alimente pe perioada zilelor când faci foarte multă mișcare. Carbohidrați suplimentari pot fi adăugați la masa principală sau la gustarea dinainte să începi exercițiile, sau în cazul în care activitatea este neplanificată, pot fi luați ca o gustare în prealabil.

Atunci când iei parte la o activitate fizica nouă, testează-ți glicemia înainte și după aceea, astfel încât să poți vedea ce efect a avut exercițiul fizic asupra glicemiei tale. Acest lucru te va ajuta să decizi cât de mulți carbohidrați în plus ai nevoie, sau dacă ai nevoie să reduci doza de insulină data viitoare. Întotdeauna trebuie să ai la tine o cantitate de glucoză sau zahăr, mai ales atunci când faci mișcare.

La activitățile în aer liber, unde te poți uda și îți poate fi frig (de exemplu înot sau schi) poți utiliza o mulțime de energie doar pentru a-ți regla temperatura corpului. Este posibil să fie nevoie să mănânci carbohidrați în plus pentru a acoperi acest lucru. Este important pentru tine și părinții tăi să vorbiți cu profesorul de sport de la școală și să îi explicați despre hipoglicemie și nevoia de a mânca înainte de a depune un efort fizic intens. Poți discuta, de asemenea, modificările dozei de insulină când faci sport cu medicul tău diabetolog.

Uneori, glucoza din sânge (zahărul), ar putea crește după exercițiile fizice, mai ales dacă ai avut o activitate obositoare. Acest lucru este cauzat de adrenalina eliberată în corpul tău. Amintește-ți că exercițiile fizice vor face ca glicemia ta să scadă, chiar dacă se va întâmpla câteva ore mai târziu. Ai putea fi supus unui risc de hipoglicemie, chiar și la 24 de ore de la activitatea fizică. Întotdeauna să îți monitorizezi nivelul glicemiei des.

Nota părintelui

Insulina este eliberată în sânge la viteze diferite în funcție de diferitele locuri unde a fost injectată. De exemplu, aceasta este eliberată mai rapid  după ce este injectată în burtă decât dacă este injectată la nivelul brațelor și picioarelor. Cu toate acestea, exercițiile cum ar fi mersul cu bicicleta sau înotul pot accelera eliberarea de insulină care a fost injectată în picioare. Extremele de temperatură, de exemplu, vremea caldă sau rece și băile fierbinți pot afecta, de asemenea, eliberarea de insulină. Vorbește cu medicul diabetolog pentru mai multe sfaturi.