Growing up

Gimnaziul va fi un moment interesant și imprevizibil – o nouă rutină, subiecte noi, noi prieteni – și este posibil să nu vrei ca toată lumea să știe despre diabetul tău.

Poate fi indicat să spui câtorva oameni – cum ar fi dirigintelui, profesorilor de sport și asistentei medicale a școlii – despre diabetul tău. De asemenea, dacă prietenii apropiați și colegii știu, te pot ajuta în cazul în care nu te simți bine, sau trebuie să mănânci o gustare în timpul lecțiilor.

Pubertatea și adolescența

Perioadele de creștere rapidă și schimbările hormonale pot avea un efect semnificativ asupra controlului glicemiei – și asupra atitudinii tale față de diabet. Este cu adevărat mai greu de a controla diabetul zaharat la pubertate, și legat de acest lucru, poți începe să eziți să mănânci sănătos și să te testezi în mod regulat. Adormitul la o oră târzie și schimbările în dietă pot afecta, de asemenea, un regim anterior bine controlat.

Există lucruri pe care le poți face pentru a-ți oferi ție (și părinților tăi) mai multă liniște, astfel încât să te poți alătura în activitățile de zi cu zi prietenilor tăi. De exemplu, asigură-te că prietenii tăi știu despre diabet și, dacă se poate, ține un telefon mobil la tine (și păstrează-l deschis!). Nu uita de diabet în timp ce te distrezi și te simți bine. Pe măsură ce crești, este normal să dorești să devii mai independent și mai puțin limitat de regulile părinților tăi. Se poate să ți se ofere mai multă flexibilitate, dacă tu demonstrezi o atitudine matură și responsabilă față de diabetul tău. Nu poți ignora un control eficient al diabetului (chiar dacă există momente când ai dori) – întotdeauna este la fel de important. Până la urmă, cu cât mai bine poți avea grijă de tine acum, cu atât mai bine echipat vei fi atunci când vei fi gata să pleci de acasă mai târziu.

Atât băieții cât și fetele care au diabet zaharat se vor dezvolta în mod normal și nu există niciun motiv pentru care nu ar trebui să te căsătorești și să pui bazele propriei tale familii într-o zi.